Povratkom grupe učenika i grupe nastavnika s mobilnosti u Njemačkoj završava Erasmus + projekt mobilnosti Perpetuum mobile 3 u našoj školi ...

Grupa učenika u pratnji prof. Anđele Pavlović obavljala je praktičnu nastavu u poduzećima u Njemačkoj. Tako su učenici Matija Novak, Rajko Juričinec i Mihel Težački iz 3h razreda, Sabina Florjanović i Mihael Biškup iz 4b razreda te Sara Đurasek i Emanuela Šartaj iz 4d razreda zajedno s prof. Anđelom Pavlović boravili od 11. do 25. veljače u Frankfurtu zajedno s grupom učenika iz partnerske škole, Gospodarske škole iz Čakovca.

Tehničari cestovnog prometa Sabina Florjanović i Mihael Težački obavljali su stručnu praksu u poduzeću Deutsche Touring GmbH / Eurolines Germany koje se bavi prijevozom putnika.

Emanuela Šartaj i Sara Đurasek, tehničarke za logistiku i špediciju, upoznale su se s načinom rada u logističkom ceruar robne kuće Eckerle GmbH & Co. KG.

Učenici su vršili kontrolu autobusa na autobusnoj stanici, radili u prodaji karata te se upoznali sa svom dokumentacijom potrebnom u prijevozu putnika. Vozači motornog vozila Rajko Juričinec i Mihael Težački upoznali su poslovanje poduzeća za prijevoz tereta Kurierdienst Irhan Beganovic, a Matija Novak poduzeća Kleintransporte Inh. Dario Marelja.

U slobodno vrijeme nakon posla te vikendom učenici su u pratnji prof. Anđele Pavlović upoznali kulturne i povijesne znamenitosti Frankfurta te način života u ovome velikome gradu. Nastavnice prometne grupe predmeta Darinka Lončar Kočić, mag.ing.traff., Monika Šipek, mag.ing.traff. te Irma Dračić, dipl. oec. sudjelovale su u jednotjednoj mobilnosti nastavnog osoblja u sklopu projekta Perpetuum mobile 3 te su tako boravile u Njemačkoj od 26. ožujka do 1. travnja 2017. godine.
U Frankfurtu su se nastavnice upoznale sa funkcioniranjem Zračne luke Frankfurt, osobito u pogledu organizacije zračnog prijevoza putnika i tereta.

U gradu Mainzu nastavnice su se upoznale s organizacijom javnog prijevoza grada Mainza, radnim mjestima u poduzeću iz djelatnosti prijevoza putnika MVG Mainz, primjenom novih tehnologija i računalnih alata potrebnih u svakodnevnom poslovanju, a dobile su i informacije o profilu djelatnika te kompetencijama koje djelatnici moraju imati.

U Erkhartu, gradiću pokraj Düsseldorfa, nastavnice su posjetile tvrtku TimoCom Soft-und Hardware GmbH. Tvrtka je na međunarodnom tržištu prepoznata po svojoj TimoCom transportnoj platformi tj. proizvodima TimoCom – TC Truck&Cargo (burza tereta, utovarnog prostora i skladišnog prostora), TC eMap (planer ruta), TC eBid (platforma za transportne natječaje diljem Europe). Nastavnice su tamo mogle vidjeti na koji način TimoCom razvija svoje proizvode, način komunikacije prema klijentima te su na kraju nastavnice i same koristile TimoCom transportnu platformu.
Nastavnice su se upoznale i sa organizacijom multimodalnog prijevoza tereta na primjeru riječne luke Neuss i prijevozničko logističke tvrtke Frigoair Logistik.
Primajuća ustanova bio je Hrvatski gospodarski savez u Njemačkoj (Kroatische Wirtschaftsvereinigung – KWVD) koji je nastavnice upoznao sa obrazovnim sustavom Njemačke te s kojim su nastavnice dogovarale mogućnost daljnje suradnje na Erasmus + projektima.

{gallery}k2_galerije/ERASMUS/pm3-njemačka{/gallery}

 

Comments are disabled.