U ponedjeljak 25. rujna 2023. godine održan je tematski sastanak korisnika programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti na temu snažnije zastupljenosti zaštite okoliša i održivog razvoja u projektima. Konferencija je održana u hotelu Solaris kod Šibenika, a sudjelovalo je gotovo 200 sudionika. Na tom sastanku su prisustvovale ravnateljica Strojarske i prometne škole, Snježana Klarić i projektna koordinatorica SIPS mobility 7 projekta, Mirela Pocrnić.

Cilj Sastanka po nazivom „Može li to malo zelenije?“ bio je približiti korisnicima Erasmus+ projekata mobilnosti (KA1) te korisnicima programa Europske snage solidarnosti značenje pojmova zeleno, ekološki i održivo te važnost zelenog prioriteta i kako ga ugraditi u projektne aktivnosti.

„Programi Erasmus+ i Europske snage solidarnosti pružaju nam jedinstvenu priliku da promoviramo ekološku odgovornost i održiv način života stoga je važno promicati projekte koji uključuju zelene prakse, poput zelenih načina putovanja i ekoloških aktivnosti. Naše edukativne aktivnosti trebaju poticati promjenu stavova i svakodnevnih navika kako bismo potaknuli zeleno djelovanje u društvu“, poručila je Marija Pavlović Bolf, voditeljica Službe za predtercijarno obrazovanje Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Uz stručno vodstvo sociologa i stručnjaka specijaliziranog za teme održivog razvoja i ekologije, dr. sc. Dražena Šimleše sa zagrebačkog Instituta društvenih znanosti "Dr. Ivo Pilar", sudionici su imali priliku steći korisna znanja i informacije koje će im pomoći da u svoje projektne prijedloge uključe zelene prakse - poput zelenog putovanja, zelenih mobilnosti i sličnih aktivnosti. Također, edukacija na temu zelenog prioriteta bila je usmjerena i poticanju rasprave o promjeni stavova i svakodnevnih navika koji bi trebali potaknuti promjenu postojećeg poimanja održivog razvoja kojem je u središtu ekonomija te fokus staviti na zaštitu prirode i okoliša te ljudskog blagostanja.

Dražen Šimleša je predstavio ključne spoznaje vezane uz ekološki otisak, koji nam pruža precizan uvid u naš utjecaj na okoliš i resurse planeta. Ovaj koncept nije samo o emisiji stakleničkih plinova, već dublje razumijevanje kako naš životni stil oblikuje stanje našeg planeta.

„Važno je shvatiti da ekološki otisak ne ograničava se samo na individualno djelovanje, već nas potiče na razmišljanje o našem kolektivnom utjecaju na okoliš. Ako bismo svi živjeli kao prosječni stanovnik Hrvatske, trebali bismo dvije i pol planete. Ovaj koncept nas poziva na promjenu i zajedničko djelovanje kako bismo oblikovali održivu budućnost za sve generacije“, istaknuo je Dražen Šimleša.

Svim dionicima iz sustava obrazovanja i neformalnog obrazovanja je preporučio publikaciju Europske komisije GreenComp, Europski okvir kompetencija za održivost.

U drugom dijelu programa održani su sastanci sa sudionicima koji su podijeljeni prema područjima svog djelovanja odnosno provedbe projekata te im je pružena dodatna podrška u provedbi projekata mobilnosti.

Comments are disabled.