Međunarodna konferencija "Inovacije i digitalna tranzicija u zaštiti ljudskih prava", koja se održala 29. veljače 2024. s početkom u 12 sati u Hrvatskom Saboru, u dvorani Josipa Šokčevića, na adresi Trg Sv. Marka, predstavlja značajan događaj u promicanju inovacija i zaštiti ljudskih prava. Konferencija je održana u organizaciji Ermine Lekaj Prljaskaj,saborske zastupnice albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine, članice Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora i predsjednice Organizacijskog odbora Konferencije, koja se obratila u uvodnom izlaganju. Suradnici na organizaciji Konferencije bili su Pravni fakultet u Zagrebu, Hrvatska zajednica inovatora, Vijeće Gradske četvrti Gornja Dubrava i Vijeće Gradske četvrti Sesvete. Ciljevi konferencije bili su promicanje inovacija, poticanje dijaloga među dionicima te razumijevanje utjecaja inovacija i digitalne tranzicije na ljudska prava.
Nakon uvodnog dijela konferencije, održana je panel rasprava na temu "Inovacije i digitalna tranzicija u zaštiti ljudskih prava", koju je moderirao prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora. Temu panela predstavio je izv. prof. dr. sc. Mario Krešić, prodekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U panel raspravi sudjelovali su istaknuti stručnjaci iz područja prava i ljudskih prava, među kojima su bili prof. dr. sc. Ivan Koprić, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Marko Jurić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Marko Novak, dekan Europskog pravnog fakulteta Nove univerze, Slovenija, te Darijo Jurišić, zamjenik pravobranitelja za osobe s invaliditetom. Panel rasprava pružila je priliku za dublje rasprave o temama inovacija i digitalne tranzicije u kontekstu zaštite ljudskih prava, te za postavljanje smjernica za daljnja istraživanja i praksu. Konferencija je okupila različite stručnjake i praktičare koji su podijelili svoja iskustva i primjere dobre prakse. Nakon panela, uslijedilo je predstavljanje primjera dobre prakse, koje je moderirala mr. sc. Andreja Marcetić, PR i event manager, članica Organizacijskog odbora Konferencije, predstavnica sekcije za socijalnu skrb Hrvatske komore socijalnih pedagoga, te članica Vijeća za prevenciju Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava. Za sve zainteresirane, izravan prijenos konferencije je dostupan putem saborskog YouTube kanala.
Uz niz uglednih sudionika na Konferenciji, koja okuplja predstavnike ministarstava, fakulteta, istraživačkih institucija, ureda pravobranitelja, ustanova socijalne skrbi, odgojno-obrazovnih ustanova, institucija, komora, lokalne samouprave, udruga poslodavaca, organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija, posebno želimo istaknuti nazočnost sljedećih osoba: Martin Berišaj , ambasador Kosova u Hrvatskoj, Horban Dmytro, prvi tajnik Veleposlanstva Ukrajine u RH, Lana Bogdan, načelnica Sektora za pravne poslove Ministarstva poljoprivrede, Sanja Salkić, savjetnica za promicanje ljudskih prava Pučke pravobraniteljice, Vedrana Perišin, savjetnica za pravne poslove i strateško parničenje Pučke pravobraniteljice, Matija Žugec, glavni tajnik Hrvatske zajednice inovator, predstavnici Ukrajinske zajednice Grada Zagreba, Darko Klasić, saborski zastupnik, Luka Holjevac, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava, ravnatelji osnovnih i srednjih škola, predstojnici i voditelji centara, klinika i OCD.

Na Konferenciji su iz Strojarske i prometne škole primjere dobre prakse o razvoju aktivnog građanstva i osnaživanju inovativnog razmišljanja učenika u funkciji zaštite ljudskih prava prezentirali ravnateljica Snježana Klarić, profesorica Ana Marketin-Sedlar te maturant zanimanja Strojarski računalni tehničar Mateo Zrinski. Strojarsku i prometnu školu svojom nazočnošću na Konferenciji predstavljao je i učenik, također maturant zanimanja Strojarski računalni tehničar, Luka Vinčeroti. Učenicima i djelatnicima Strojarske i prometne škole bila je iznimna čast biti dijelom ove Konferencije.

Comments are disabled.