Od ove je godine 27. ožujka posvećen obilježavanju Dana europskih autora koji je uspostavljen na inicijativu Europske komisije s ciljem promocije čitanje i  poticanja mladih na otkrivanje raznolikosti europske književnosti.

Tim povodom su učenici 4.a razreda i članovi Čitateljskog kluba SIPS u knjižnici škole obilježili Dan europskih autora. U prvome dijelu programa knjižničarka Ksenija Perhaj s učenicima je raspravljala o ulozi ilustratora i prevoditelja, koji su točno njihovi zadaci i koliko mogu utjecati na čitatelja, odnosno kako utječu na njih same. Tako su naglas čitani ulomci iz Priča iz davnina i Malog princa radi doživljaja ilustracija, a potom ulomci iz Malog princa kako bi se usporedili prijevodi dvaju različitih prevoditelja. Zatim je nastavnica hrvatskog jezika Natalija Vidaček Štiber približila učenicima ulogu lektora i objasnila im važnost lekture.

U drugome dijelu programa učenici su se upoznali s engleskim književnikom Rudyardom Kiplingom, dobitnikom Nobelove nagrade za književnost 1907. godine, i njegovom pjesmom Ako. Učenici su prijevod pjesme Ako usporedili s izvornim predloškom te uočili koliko prijevod može utjecati na doživljaj i poruku pjesme.

Comments are disabled.