Riječ je o jedinstvenom centru u Hrvatskoj, koji je zapravo nastavak projekta rada s nadarenim učenicima srednjih škola Varaždinske županije i pripreme za natjecanja iz matematike započete još 2003. godine. Rad s učenicima srednjih škola započeo je u siječnju 2008., a tijekom šk. god. 2007./’08. nastavi je prisustvovalo 38 srednjoškolaca pod vodstvom 6 mentora. Učenici rade u novoizgrađenim prostorima Strojarske i prometne škole u Varaždinu, i to uglavnom 3 – 4 sata subotom te tijekom praznika.

U srijedu, 28. svibnja 2008., svečano je otvoren Centar izvrsnosti za matematiku. Otvaranju Centra izvrsnosti za matematiku prisustvovali su svi učenici i mentori koji su sudjelovali u radu 2007./’08., zatim učenici osnovnih škola koji su se plasirali na regionalno i državno natjecanje iz matematike, njihovi mentori, ravnateljice i ravnatelji škola iz kojih dolaze pozvani učenici te viša savjetnica Anica Kovač. Otvaranju su prisustvovali i idejni začetnici Centra mr. sc. Miroslav Huđek, Miroslav Smuđ i Branko Topić. Učenicima završnih razreda koji su osvajali nagrade na državnim natjecanjima tijekom srednjoškolskog obrazovanja tom prigodom uručene su simbolične nagrade. Nagrađeni su učenici Prve gimnazije u Varaždinu: Nevena Kereša, Ivan Krijan, Dijana Marinčić, Helena Schill i Marta Topić, koji su ukupno osvojili 4 prve nagrade, 3 treće nagrade te 4 pohvale.

U subotu, 15.XI.2008., u Centru su počeli raditi i nadareni učenici od četvrtog do osmog razreda osnovnih škola Varaždinske županije. Školske godine 2008./2009. u Centru su radila 153 učenika osnovnih škola, s kojima radi 11 mentora te 70 učenika srednjih škola, koje vodi 9 mentora.

Voditelj Centra izvrsnosti
Branko Topić

Uspjeh polaznika Centra izvrsnosti iz matematike – Strojarska i prometna škola Varaždin

centar izvrsnosti manja
Centar izvrsnosti Certificate 2018