U organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i osposobljavanje od 10. do 12. svibnja 2023. godine na Zagrebačkom velesajmu održano je najveće državno natjecanje učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2023.

Na natjecanju je ove godine u 46 strukovnih disciplina sudjelovalo oko 400 najboljih učenika uz pratnju i podršku njihovih mentora. Strojarsku i prometnu školu predstavljali su učenici Filip Herceg, Matej Mišak i Sebastijan Vuk.

Prometna tehnologija i logistika

Filip Herceg iz 4.b razreda u pratnji mentorice Monike Žganec osvojio je treće mjesto, odnosno broncu u natjecateljskoj disciplini Prometna tehnologija i logistika koja se odvijala kroz 5 modula:

- istraživanje prometnog tržišta, planiranje i ugovaranje prijevozne usluge

- organizacija i priprema prijevoza sa svim potrebnim segmentima- izrada ponude za prijevoz, izbor prijevoznog puta, prijevoznog sredstva, posade vozila, izrada kalkulacije i priprema prijevozne dokumentacije

- izvršenje samog prijevoza:  izbor prekrcajne mehanizacije, komunikacija sa klijentima i  posadom vozila, davanje uputa i praćenje izvršenja prijevoza pomoću suvremenih softvera

- okončanje prijevoza gdje se izračunavaju pokazatelji rada i vrši analiza prijevozne usluge

- prezentacija odrađenog zadatka kroz prva četiri modula uz logična objašnjenja.

Vožnja motornog vozila

Natjecanje u disciplini Vožnja motornog vozila sadržavalo je osam modula. Osim dobre tehnike vožnje natjecatelji su  morali poznavati i razumjeti načine pripreme, manipulacije i slaganja tereta, cjelokupnu dokumentaciju, kako u domaćem tako i u međunarodnom prijevozu, zakonsku regulativu, suvremene komunikacijske tehnologije, suvremena tehnička rješenja na vozilima,  poznavati i razumjeti cjelokupan tehnološki proces u prijevozu tereta te prevesti teret na siguran, pouzdan, brz i ekonomičan način.

Nakon tri vrlo izazovna i naporna natjecateljska dana, naš predstavnik Matej Mišak iz 3. h razreda uz podršku mentora Željka Antunovića osvojio je odlično peto mjesto.

Automehatronika

Sebastijan Vuk iz 3.e razreda u pratnji mentorice Manuele Pantaler osvojio je sedmo mjesto u disciplini Automehatronika koja se odvija u četiri modula:

- dijagnostika vozila

- demontaža i montaža diska i kočnih pločica na prednjem kotaču vozila

- demontaža i montaža bregastog vratila

- greške u CAN komuniciranju.

Ponosni smo na naše učenike koji su uz vodstvo mentora uložili veliki trud kako bi na natjecanju predstavili znanja i vještine koje su stekli u Strojarskoj i prometnoj školi. Također smo ponosni na naše nastavnike, članove prosudbenih povjerenstava WorldSkillsa 2023., Andreju Koščak Lacković i Darinku Lončar Kočić u disciplini Prometna tehnologija i logistika, Sinišu Horvata u disciplini Vožnja motornog vozila i Roberta Vindiša u disciplini Kućne instalacije.

Comments are disabled.