U sklopu projekta Sips mobility 6 učenici su početkom siječnja krenuli na mjesec dana dugu mobilnost u daleku Latviju. Učenici 3. K Adam Vičić, Ivan Novosel, Martin Kruhek, Luka Četrtek te Dino Puškadija i 3. J Tin Turković otišli su u pratnji profesora Maristela Pintarića u latvijski grad Valmiere. Učenici su se po dolasku upoznali s novom okolinom, a nakon toga krenuli su na stručni dio svog putovanja koji je uključivao upoznavanje novih strojeva i tehnika u CNC svijetu kao što je Fanuc program. U tom programu učili su samostalno programirati, u čemu su se odlično snašli.

Uz svakodnevne obaveze stručnog dijela odradili su i veliko kulturološko razgledavanje gradova u Latviji te su tako posjetili Rigu i  zgradu latvijske nacionalne opere i baleta, kip prijašnjeg gradonačelnika George Armitsteada, kip Lielais Kristapsa, Dome Square, Cat House te poznati spomenik slobode, ali i Estoniju i mnogo drugih mjesta.. Takve uspomene sigurno će im dugo ostati u sjećanju. Od stručnih spoznaja učenici su upoznali novi stroj koji se koristi za tokarenje te započeli rad u programu Solidworks, a dio novih znanja su podijelili sa svojim kolegama preko zoom poziva. Posjetili su i dvije tvornice, Baltma SIA i SIA Metāro kako bi vidjeli pojedine razlike u CNC obradi i proizvodnji u Latviji i Hrvatskoj.

Nakon dva tjedna profesor Pintarić vratio se u Hrvatsku, a u pratnju je stigao profesor Robert Vindiš s kojim su krenuli još jednom u obilazak znamenitosti. Učenici su nastavili marljivo upijati znanja koja će pokazati na završnom testu obrade vlastitog komada.

Učenicima i profesoru želimo uspješan završetak mobilnosti i sretan povratak kući.

Galerija slika Latvija

Comments are disabled.