Profesorica savjetnica strojarske skupine predmeta Ana Marketin-Sedlar, od 3. do 5. travnja 2024. godine održala je praksu u poduzeću KOSTWEIN Proizvodnja strojeva d.o.o. u proizvodnim pogonima u Varaždinu i Trnovcu. Održavanje prakse omogućio joj je Advantage Austria – Austrijski ured za vanjsku trgovinu zajedno s partnerima u sklopu inicijative „Nastavnici i nastavnice u poduzeća – praksa za nastavnike i nastavnice“.
Tijekom prakse, koja se održala na dvije lokacije poduzeća KOSTWEIN Proizvodnja strojeva d.o.o., profesorica je imala priliku proučiti organizaciju cjelokupne ulazne, međufazne i izlazne kontrole kvalitete te mjerenja. Zahvaljujući susretljivom i srdačnom stručnom vodstvu te izvrsnim mentorima, imala je priliku koristiti najnovije strojeve i uređaje za mjerenje. Tako je, primjerice, po prvi puta koristila mobilni optički trokoordinatni mjerni uređaj za mjerenje tj. fotogrametriju. Ovim sustavom kontrolirala se kvaliteta velikih zavarenih konstrukcija. Osim toga, pomoću laserskoga skenera omogućeno joj je mjerenje odstupanja tolerancija oblika i položaja tijekom međufazne kontrole kvalitete, odnosno kontroliranja kvalitete izrađenog poluproizvoda. Također je prošla sve faze kontroliranja zavarenih konstrukcija, od ispitivanja magnetskim česticama i penetrantima, do ultrazvučnog ispitivanja. Uspoređujući oznake i napomene vezane za načine kontroliranja kvalitete na tehničkoj dokumentaciji s mjerenjem, analizirala je izvještaje mjerenja što mi je dalo uvid u protokole mjerenja koji se provode u današnjim proizvodnim pogonima.
 
Zahvaljujući obavljenoj praksi, u nastavni proces moći će implementirati najnovije načine mjerenja i osiguranja kvalitete proizvoda koji se koriste u današnjim proizvodnim pogonima što će učenicima omogućiti da nakon školovanja budu spremniji za najnovije tržište rada.
 
Autor: Ana Marketin-Sedlar, prof. savjetnik strojarske skupine predmeta

Comments are disabled.