U petak, 14. lipnja 2024. godine, u Strojarskoj i prometnoj školi u Varaždinu održano je STEM power natjecanje na državnoj razini u sklopu projekta STEMpower: Poticanje inovacija u obrazovanju. Projekt je pokrenula udruga Makerspace Varaždin u partnerstvu s Tehnološkim parkom Varaždin te Strojarskom i prometnom školom, a financira ga Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Cilj je projekta poboljšanje STEM obrazovanja kroz niz aktivnosti usmjerenih na poticanje kreativnosti, inovativnosti i digitalnih vještina među srednjoškolcima. Kako bi se učenike što većeg broja škola potaklo na rad u području STEM-a na zabavan način, osmišljeno je natjecanje sa zadatkom rekonstrukcije koša za otpad školskih učionica uz upotrebu modernih tehnologija.

Otvorenje natjecanja okupilo je dionike različitih ustanova. Predsjednik udruge Goran Kanižaj otvorio je natjecanje istaknuvši važnost suradnje udruge i škole. Direktor Tehnološkog parka Varaždin Vedran Bubalo tijekom govora osvrnuo se na poticanje izvrsnosti u području STEM-a. Snježana Klarić, ravnateljica Strojarske i prometne škole, te Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike, kroz svoje govore istaknule su važnost ovakvih projektnih natjecanja. Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Varaždina Danijela Vusić u svojem se govoru osvrnula na značaj poticanja razvoja znanja za društvo u cjelini. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Varaždinske županije, pozdravio je natjecanje te je poručio kako se svaki iskorak u izvrsnosti sadašnjosti isplati u budućnosti.

Finale natjecanja, u kojem je sudjelovalo deset timova iz cijele RH, održano je na hibridan način. Članovi povjerenstva, nastavnici Tamara Mikulić, Mirko Mičuda, Marko Trakoštanc, Josip Filića i direktora Tehnološkoga parka Vedran Bubalo, nakon trosatnoga ocjenjivanja donijeli su konačne rezultate natjecanja. Prvo mjesto osvojili su učenici Tehničke škole za strojarstvo i mehatroniku Split pod mentorstvom nastavnika Vesne Plenče i Zlatka Žure. Drugo mjesto osvojili su učenici Industrijske strojarske škole Zagreb pod mentorstvom nastavnika Edite Filipčić i Dubravka Glivetića. Treće mjesto podijelila su dva tima učenika, učenici Srednje škole Amroza Haračića Mali Lošinj, pod mentorstvom nastavnika Maria Čovića, te Strojarske i prometne škole iz Varaždina pod mentorstvom nastavnika Ane Marketin-Sedlar i Slave Marketina.

Uručivši nagrade učenicima za osvojena prva tri mjesta, natjecanje su zatvorili predsjednik udruge Goran Kanižaj i ravnateljica škole Snježana Klarić čestitajući svim učenicima na predivnim rekonstrukcijskim rješenjima i zapaženim rezultatima.

Autor: Ana Marketin-Sedlar

Comments are disabled.