U Strojarskoj i prometnoj školi u Varaždinu svaku se godinu obilježava Europski tjedan slaveći Dan Europe i Dan eTwinninga.

Povod organizacije aktivnosti u Europskom tjednu je obilježavanje značajnih datuma u povijesti Europske unije, 5. i 9. svibnja. Davne 1949. godine na dan 5. svibnja osnovano je Vijeća Europe. Godinu dana kasnije, 1950. godine,  9. svibnja potpisana je tzv. Schumanova deklaracija koja se u Europskoj uniji obilježava i kao Dan Europe. Osim Dana Europe, 9. svibnja eTwinningova zajednica odgojno-obrazovnih djelatnika 46 zemalja staroga kontinenta slavi kao Dan eTwinninga. Upravo su navedeni datumi bili povod za organizaciju i slavlje Europskoga tjedna u Strojarskoj i prometnoj školi.

Dan eTwinninga i Dan Europe obilježeni su nizom aktivnosti. Početkom tjedna, u ponedjeljak 6. svibnja 2024. godine, održana je radionica eTwinningova projekta Digital Learning Paths (DLP) – version 2 koji je dio Erasmus+ KA2 projekta Digital Learning Paths. Riječ je o eTwinningovom projektu koji služi za diseminaciju Erasmus+ KA2 projekta, odnosno kreiranih digitalnih materijala i puteva učenja nekoliko područja struke na platformi Ariadna.education. Tijekom eTwinningove radionice, eTwinningova ambasadorica i partnerica Erasmus+ KA2 projekta Ana Marketin-Sedlar organizirala je kreiranje zajedničkoga digitalnoga materijala – oznake za knjige. Koordinatorica Erasmus+ KA2 projekta Ksenija Perhaj objedinila je ideje dizajna knjižne oznake projektnih partnera, dok je konačan tekst knjižne oznake osmislio cijeli projektni tim uz vodstvo profesora Slave Marketina. Kreiranom knjižnom oznakom pokazano je jedinstvo partnerskih organizacija iz Belgije, Španjolske, Srbije, Hrvatske, Ruminjske i Grčke te važnost eTwinningove zajednice.

Uz eTwinningovu radionicu, u ponedjeljak 6. svibnja 2024. godine usuret Danu Europe održana je i zajednička radionica Prve gimnazije Varaždin i Strojarske i prometne škole. Učenice ambasadorice Europskoga parlamenta, pod mentorstvom profesorica Ivane Žnidarić Kajić, održale su zanimljivu edukaciju na temu povijesti i institucija Europske unije, s posebnim naglaskom na Europski parlament. Nakon edukacije, profesor Nikola Bosilj potaknuo je zanimljivu debatu između učenika obje škole na temu važnosti Europskoga parlamenta kako bi još jednom učenike potaknuo na aktivno građanstvo, odnosno aktivno sudjelovanje na izboru zastupnika u Europski parlament. Dva dana kasnije, na sam Dan Europe, u palači Varaždinske županije učenicima srednjih škola, na kojoj su sudjelovali i učenici Strojarske i prometne škole s profesorom Nikolom Bosiljem, predstavljena je kampanja za izbore za Europski parlament „Iskoristi svoj glas!“, kao i program „Škola ambasador Europskog parlamenta“ te program „Euroscola“.
Kako se razdoblje od 9 svibnja 2023. do 8. svibnja 2024. godine u Europskoj uniji označilo kao ''Europska godina vještina'' Savjet za obrazovanje, gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije organizirao je 8. svibnja 2024. godine tribinu na temu ''Vještine i budućnost tržišta rada''. Kao jedan od panelista tribine bila je profesorica Strojarske i prometne škole Ana Marketin-Sedlar. Na tribini je predavanjem na temu ''Nastava struke kroz projekte eTwinninga'' naglasila važnost provođenja eTwinningove projektne nastave zbog osnaživanja učeničkih vještina potrebnih tržištu rada. Osim toga, naglasila je kako se umrežavanjem s partnerima drugih zemalja eTwinningova svijeta, učenike uči toleranciji, poštivanju različitosti te aktivnom građanstvu. Tijekom tribine pokazala je eTwinningove, Erasmus+ projekte i projekte koje provodi u udrugom Makerspace i Tehnološkim parkom Varaždin zahvaljujući kojima su učenici po završetku srednjoškolskoga školovanja lakše i brže pronašli posao u struci.

U srijedu 9. svibnja 2024. godine objavljena je digitalna knjiga projekta Europe day kojega je osmislila i provela profesorica Adrijana Rajić. Osim Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice kao nositeljice projekta, u projektu su sudjelovale i Tehnička škola Čakovec, Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod, Srednja škola Prelog te Strojarska i prometna škola Varaždin. Namjena projekta bila je upoznati širu javnost s vrijednostima Europske unije te podijeliti i diseminirati vlastita iskustva sudjelovanja u mobilnostima u sklopu Erasmus+ projekata iz područja općeg obrazovanja te strukovnoga obrazovanja i osposobljavanja. Mentorice učenika koji su sudjelovali u projektu, profesorice Mirjana Rajić, Suzana Mihelčić, Edita Margeta, Maja Labaš-Horvat, Kristina Jančec, Daniela Zadravace, Sanja Novak te Ana Marketin-Sedlar, projektom su naglasile jedinstvo Europske unije i važnost obilježavanja Dana Europe. Isti dan, proslavljen je Dan eTwinninga predavanjem profesorica Daniele Usmiani i Ane Marketin-Sedlar na državnom stručnom skupu nastavnika strojarstva, brodogradnje i metalurgije na temu ''eTwinning kao dio Erasmus+ svijeta''.

Ana Marketin-Sedlar, profesor savjetnik strojarske skupine predmeta

Comments are disabled.