Tehnička škola u Slavonskom Brodu bila je u petak 17. ožujka 2023. godine domaćin međunarodne konferencije skillME 2023 (Skills in metal and electro industry – skillME) na kojoj su sudjelovali i predstavnici Strojarske i prometne škole: ravnateljica Snježana Klarić, nastavnik strojarske grupe predmeta Darko Bobek te učenici 4.a razreda Luka Bajtaš i Dino Dvanajščak

Konferencija je okupila predstavnike iz područja strojarstva, mehatronike, automobilske tehnike, prerade i obrade drva te obrazovnog sektora iz regije Alpe-Dunav. Cilj je konferencije postizanje boljih veza i suradnje između industrije i obrazovanja, poboljšanje kvalitete rada škola, jačanje kompetencija učenika učenjem temeljenom na radu i kompetencija nastavnika povezanih s potrebama tržišta rada. Razmjena iskustava, primjera dobre prakse, bolje povezivanje realnog i obrazovnog sektora, upoznavanje s najnovijim trendovima, prilika za razgovor o izazovima koji se stavljaju pred gospodarstvenike i srednjoškolsko obrazovanje unutar regije Alpe-Dunav, sve je to bilo u središtu Međunarodne konferencije skillME.

Kako svoja dosad usvojena znanja primjenjuju u praksi, imali su priliku pokazati i učenici. Osim brojnih predavanja, održane su i radionice za učenike iz Austrije, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Kategorije radionica bile su sljedeće:

  • Drvo/strojarstvo - kreativna kategorija, učenici su dobili materijal (drvo, lim...) i zadatak da izrade određeni predmet
  • Mehatronika - Programiranje mobilnog robota
  • Zavarivanje - učenici su dobili dijelove, upute i crtež da izrade predmet, odnosno da ga zavarivanjem spoje u cjelinu
  • Automehatronika -

Učenici naše škole sudjelovali su u radionici Drvo/strojarstvo te im je zadatak bio izraditi vjetrenjaču. Za to su dobili potrebni materijal i alate te vremenski rok od 180 minuta. U završnom dijelu konferencije učenici su svim sudionicima prezentirali svoje radove na engleskom jeziku. Prezentaciju je izvrsno odradio Luka Bajtaš te je njegov tim zasluženo osvojio prvo mjesto.

Upoznavanje mladih, poticanje timskog rada, svladavanje jezičnih prepreka, zajedničko učenje i druženje te suradnja između strukovnih škola je ono što promiče ova konferencija koja je organizirana u sklopu projekta Tehničke škole “Regionalni centar kompetentnosti Slavonika 5.1”.

 

Comments are disabled.