POVEZIVANJE OBRAZOVANJA I GOSPODARSTVA

CAMPUS 02 u Grazu & SkillMe 2024 Konferencija u Wolfsbergu

(Austrija: 14.-15.03.2024.)

Nastavnici Miran Češnjaj i Darko Bobek te učenici Luka Lesar i Marko Vincek Strojarske i prometne škole su posjetili CAMPUS 02 University of Applied Sciences u Grazu te sudjelovali na međunarodnoj konferenciji SkillMe 2024 u Wolfsbergu.

Četvrtak 14.03.2024. Posjet CAMPUS-u 02 University of Applied Sciences

Posjet CAMPUS-u 02 započeo je pozdravnim govorom gospodina Ericha Bruggera, CEO, jednog od izvršnih direktora CAMPUS 02 UAS, nakon toga su ostali govornici predstavili ponudu studija na CAMPUS-u 02. Domaćin, Dr. eng. Ioan Turcin  je predstavio mogućnosti studiranja za studente iz Hrvatske i načine upisa na izabrani studij. Nakon toga, podijeljeni u grupe, su razgledavali laboratorije. Tijekom posjeta laboratorijima demonstriran je rad  u svakom od njih, te su voditelji odgovarali na postavljena pitanja. Po završetku obilaska laboratorija obišli su predstavljanje studijskih programa na Danu otvorenih vrata koji se održao tog dana. Nakon obilaska održana je završna riječ i zahvala domaćinu.

Petak 15.03.2024. sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji SkillMe 2024

Industrija i obrazovanje često su predstavljeni kao odvojeni entiteti, no SkillME 2024 konferencija, održana u suradnji sa Fachberufsschule Wolfsberg u Wolfsbergu, imala je za cilj promijeniti tu percepciju. Ova međunarodna konferencija fokusirana je na povezivanju gospodarstva i srednjoškolskog obrazovanja, te promoviranju suradnje i razmjene primjera dobre prakse unutar regije Alpe-Jadran.

Cilj konferencije nije samo stvaranje boljih veza između gospodarstva i obrazovnih institucija, već i poticanje međusobne suradnje i razmjene znanja. Ova inicijativa ne samo da omogućuje učenicima da steknu stvarno iskustvo rada u industriji, već i potiče gospodarstvo da se aktivno uključi u oblikovanje obrazovnih programa.

Jedinstvena struktura konferencije omogućila je sudionicima da iskuse različite aspekte povezivanja obrazovanja i gospodarstva. Osim plenarnih predavanja koja su dala pregled stanja i perspektiva u području obrazovanja i gospodarstva, sudionici su imali priliku sudjelovati u radionicama gdje su učenici rješavali stvarne probleme u susjednim tvrtkama u mješovitim grupama.

Naglasak na područjima kao što su strojarstvo, mehatronika, automobilska tehnika te prerada i obrada drva, učinila su ovu konferenciju posebno relevantnom za industrijski sektor regije Alpe-Jadran. Sudionici projekta dolaze iz strukovnih i tehničkih škola iz Austrije, Slovenije, Italije, Hrvatske te Bosne i Hercegovine, čime se osigurala raznolikost perspektiva i pristupa.

Važno je istaknuti i praktičnu komponentu konferencije, koja podrazumijeva posjetu radionicama gdje učenici imaju priliku primijeniti svoje teorijsko znanje u stvarnim situacijama. Ovo iskustvo ne samo da doprinosi njihovom obrazovanju, već i omogućuje tvrtkama da identificiraju talente i potencijalne buduće zaposlenike.

Najavljena je konferencija SkillMe 2025 koja će se održati u Udinama, Italija.

 

Comments are disabled.